Abonneren  Inloggen

10 jaar koning Willem-Alexander: Jubileumpostzegels in feloranje

28 april 2023

Op 30 april 2023 is het 10 jaar geleden dat kroonprins Willem-Alexander zijn moeder koningin Beatrix opvolgde en Koning der Nederlanden werd. Om zijn 10-jarig jubileum als koning te vieren, geeft PostNL vandaag het postzegelvel ‘10 jaar koning Willem-Alexander’ uit. De foto’s op de jubileumpostzegels illustreren hoe de koning zijn publieke rol vervult.

Monochroom oranje

Op het postzegelvel staan foto’s van de Koningsspelen in 2019, werkbezoeken aan het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen in 2022 en aan Sint-Maarten in 2013, het staatsbezoek aan Indonesië in 2020 en de Troonrede in 2022. Alle foto’s waren oorspronkelijk in kleur en zijn in fris en levendig oranje omgezet om de beelden van de verschillende fotografen naar elkaar toe te trekken.

Citaten en kernwoorden

De oorspronkelijke kleurenfoto’s zijn bewerkt en in oranje gedrukt. Op de feloranje velrand staat een grote Nederlandse koningskroon die is opgebouwd uit citaten uit toespraken door koning Willem-Alexander, onder meer uit zijn veel besproken en geprezen speech op de Dam op 4 mei 2020. De citaten lopen door naar de postzegels en sluiten aan op de kernwoorden van het koningschap van koning Willem-Alexander: samenbindend, aanmoedigend en vertegenwoordigend.

Koning van vlees en bloed

Het ontwerp van 10 jaar koning Willem-Alexander is gemaakt door Huub de Lang en Anne Schaufeli van studio026 uit Velp. Voor deze jubileumpostzegels bedachten zij een ontwerpconcept dat recht doet aan het koningschap en de persoonlijkheid van de koning. “Koning Willem-Alexander is benaderbaar, staat open voor mensen en legt graag en gemakkelijk contact”, zegt Schaufeli. ‘Hij is een koning van vlees en bloed. Dat zie je terug in de wijze waarop hij uitvoering geeft aan zijn taken.’

Actief en betrokken

De ontwerpers gebruikten de kernwoorden samenbindend, aanmoedigend en vertegenwoordigend als criteria voor de beeldselectie van karakteristieke momenten uit de afgelopen 10 jaar. Daarbij kozen ze voor beelden met de koning zoals hij zichzelf altijd laat zien: actief en betrokken. Schaufeli: ‘Het is geen representatief chronologisch overzicht van 10 jaar koningschap, maar een ode aan hoe koning Willem-Alexander daaraan invulling heeft gegeven. En nog steeds doet.’

Preegdruk

De kernwoorden zijn in een gelaagde letter met ‘dropshadow’ over de foto’s op de postzegels geplaatst. In de achtergrond op de velrand is preegdruk toegepast, een druktechniek waarbij delen van het ontwerp door middel van reliëf extra opvallen. “Dat alles samen versterkt het concept”, aldus Schaufeli. “Het geeft het ontwerp statuur en een chique uitstraling, terwijl het tegelijkertijd een moderne invulling kreeg. Enerzijds klassiek, anderzijds eigentijds. Eigenlijk net als de koning.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘10 jaar koning Willem-Alexander’ telt 5 postzegels in 5 verschillende ontwerpen, met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 28 april 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 5 postzegels is € 5,05.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters